Hvad er fedt ved bjergbestigning?

bjergbestigning

Diverse rejseselskaber arrangerer rejser med bjergbestigning som formål, som eksempelvis Kipling Travel. Men hvorfor tager man på en bjergbestigning? Hvad er det, der tiltrækker ved sådan en rejse? I dette indlæg vil du kunne læse om, hvad bjergbestigning er, hvad det går ud på, samt hvor man kan tage på bjergbestigning?

Hvad er bjergbestigning for en størrelse?

Bjergbestigning kan beskrives som værende alt fra en fysisk aktivitet, sport, hobby, profession eller livsstil, hvor formålet er at klatre og bestige bjerge. Bjergbestigning kan altså være alt fra en lille til stor størrelse.

Som sagt er formålet ved bjergbestigning at klatre i bjerge, men man kan specificere formålet endnu mere ved at sige, at det handler om at nå til toppen eller et bestemt punkt, som man har sat sig for. For de fleste bjergbestigere handler det også om at nå længere, end de gjorde sidste gang. Det vil sige, at der ligger en personlig udfordring i forbindelse med bjergbestigning. I de fleste tilfælde går det ud på at blive ved med presse sin personlige grænse, og vinde over sig selv.

Der findes to stilarter ved bjergbestigning, som er ekspeditionsstilen og alpinstilen:

Ekspeditionsstilen:

Denne stil bliver primært benyttet i meget høje bjerge, som eksempelvis Himalaya og Mount Everest. Succesen opnås ved at nå helt til toppen. Alle kan benytte denne stilart, da man hjælpes ad med at nå til toppen. Dog kræver de høje bjerge en stærk fysik og psyke, da turen varer i mange dage.

Her går det ud på, at man hjælpes ad i et team på eksempelvis 15 mennesker, da man bliver nødt til at slå lejre og transportere mad og udstyr op ad det høje bjerg. Typisk anvender man mange flere lokale hjælpere til at lede ekspeditionen og hjælpe med alt fra at bære udstyr og etablere lejre, da det er bedst at have hjælp fra flere, der er vant til området.

Normalt har man også en læge med i teamet, som kan tyílbyde medicinsk assistance i situationer med sygdomme. Klatrene følger et bestemt klatreskema, og slå lejre i camps på bestemte højder for at opnå optimal tilvænning til højden og undgå højdesyge. I disse camps findes der også forsyninger for alle klatrerne såsom mad og medicin.

Alpinstilen:

I modsætningen til ekspeditionsstilen, bliver alpinstilen mest benyttet til mindre bjerge (selvfølgelig med undtagelser) og i Alperne i Europa, deraf navnet. Bjergbestigning i disse bjerge er mere tilgængelig for de alle fra de mindre professionelle bjergbestigere til de udøvede. Ligesom ekspeditionsstilen klatrer man også i teams, men her består et team af 4-5 mennesker.

Ved alpinstilen medbringer et team alt maden og alt nødvendige udstyr hele vejen op, da der ikke findes camps med forsyninger. Der benyttes ikke lokale bærere, og man bliver kun ledet af en lokal guide. Der etableres lejre undervejs, men turen varer ikke så længe som i ekspeditionsstilen.

Alpinstilen bruges også til bjergbestigere, som klatrer alene. Endvidere er stilarten blevet mere populær end ekspeditionsstilen, da man mener, at det er en mere ægte oplevelse, fordi man hverken benytter lokale hjælpere eller har muligheden for at opholde sig i base camps.

Udfordr dig selv og tag på en bjergbestigning

At tage på en bjergbestigning lyder måske hårdt og farligt, men faktisk kan næsten alle tage med på sådan en tur. Det eneste der kræves er en smule mod og eventyrlyst. Det er uden tvivl det vildeste adrenalin rush ved at nå helt til toppen, men man kan også bare tage det som en mulighed for at udfordre sig selv, og kom ud og opleve noget ud over det sædvanlige.